Covid-19

Op deze pagina willen we je graag op de hoogte brengen (en/of houden) van de corona situatie in Frankrijk. We begrijpen heel goed dat iedereen snakt (wij ook!) naar een situatie waarin er weer vrij gereisd kan worden. Graag geven we op deze pagina duidelijk aan waar ‘iedereen’ op dit moment aan toe is.

Actuele situatie

Bericht van 28 mei:
De campings zullen vanaf 2 juni in alle departementen geopend kunnen worden, behalve in de departement Ile de France.
Over de heropening van de grenzen stelt hij “Frankrijk zal voorstander zijn van het heropenen van de Europese binnengrenzen vanaf 15 juni, als de gezondheidssituatie dat toelaat. Dit zal in wederzijds overleg gebeuren met de EU staten, net als de daarmee samenhangende quarantaine maatregelen.

Bericht van 20 mei: Vanmiddag is er een videoconferentie waarin over meer Europese coördinatie wordt gesproken bij de heropening van de grenzen. De Franse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Jean-Baptiste Lemoyne stelt, “Het is dringend noodzakelijk om te coördineren, dit zal mijn boodschap zijn vanmiddag”. Eerlijk gezegd moeten we af van het idee dat – iedereen maar zijn eigen aankondigingen in zijn eigen hoekje van Europa doet, Het doel is een geleidelijke heropening van de binnengrenzen van de EU “rond 15 juni”, merkt de Franse staatssecretaris op.

Bericht van 18 mei: Versoepeling vrije verkeer Schengenlanden vanaf 15 juni.
Jean-Yves Le Drian de minister van Buitenlandse zaken stelde dat Franse reizigers en vaste inwoners van Frankrijk die van buiten de Europese Unie (EU) aankomen, vanaf 20 mei zullen worden uitgenodigd om zich te onderwerpen aan een “vrijwillige” test. In geval van besmetting zal hen dan een quarantaine worden opgelegd van 14 dagen.Er zijn sinds het begin van de gezondheidscrisis 186.000 Fransen zijn gerepatrieerd.

Met betrekking tot het vrije verkeer in de Schengen landen stelde Le Drian dat …”Als de pandemie niet oplaait, kan er vanaf 15 juni een algemene versoepeling komen”.

Op 16 mei, heeft de Franse Nationale Camping Federatie, onderstaand bericht gepubliceerd:

Buitenlandse toeristen zijn in juli en augustus 2020 welkom op Franse campings.

De National Federation of Outdoor Hotels (FNHPA) wil correspondenten van de buitenlandse pers in Frankrijk eraan herinneren dat buitenlandse toeristen in de zomer van 2020 welkom zijn in Frankrijk, onder voorbehoud van de opening van de Franse grenzen zoals die van andere Europese landen en gunstige gezondheidsomstandigheden. In tegenstelling tot slechte interpretaties die al in bepaalde Europese landen zijn gepubliceerd, was het interministerieel comité voor toerisme dat op 14 mei 2020 door premier Édouard Philippe was bijeengeroepen, op dit punt heel duidelijk.

Intra-Europese grenzen gaan eind juni waarschijnlijk weer open Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner kondigde op 7 mei aan dat de beperkingen aan de Franse grenzen met Europese landen (Europese Unie, Schengengebied, Verenigd Koninkrijk) worden verlengd tot 15 juni minstens “. Bovendien, de tweewekelijkse maatregelen “voor elke Franse of buitenlandse persoon die Frankrijk binnenkomt”, toegestaan ​​door het wetsvoorstel tot verlenging van de noodsituatie op gezondheidsgebied “, in dit stadium, rekening houdend met de evolutie van de epidemie in Europa en met betrekking tot de afstemming van gezondheidsmaatregelen tussen Europese landen “, zal niet worden toegepast binnen de Europese ruimte”, behalve in het buitenland en, als we besluiten, in Corsica “.

Buitenlandse toeristen zijn welkom in Frankrijk als de gezondheidsomstandigheden dit toelaten. De persmap van het Interministerieel Comité voor Toerisme van 14 maar specificeert (uittreksel vanaf pagina 10): “Frankrijk verwelkomt de voorstellen van de Europese Commissie in haar mededelingen van 13 mei over toerisme en vervoer, om de mobiliteit te herstellen en een geleidelijke heropening van toeristische bestemmingen in Europa mogelijk maken. Frankrijk zal zijn volledige rol spelen bij het vergemakkelijken van de harmonisatie van gezondheidsmaatregelen voor de opvang van toeristen en professionals, met name in de horeca en het vervoer, en bij nauwe samenwerking op het gebied van situatiebeoordeling epidemiologisch. Deze door de commissie voorgestelde maatregelen zullen, zodra de gezondheidssituatie dit toelaat, een essentiële rol spelen bij de heropening van het toerisme in bepaalde regio’s van Europa. Frankrijk zal ervoor zorgen dat de vandaag gevalideerde gezondheidsprotocollen deze noodzakelijke inspanning voor Europese harmonisatie voeden. Frankrijk herinnert eraan dat het gehecht is aan het feit dat bij de heropening van Europese toeristische bestemmingen geen discriminatie op grond van nationaliteit kan plaatsvinden. “

Onder deze omstandigheden verwelkomen Franse campings de mogelijkheid om, als de gezondheidsomstandigheden dit toelaten, hun Europese klanten te kunnen huisvesten.

Het originele bericht is hier terug te vinden.

 

Vandaag, op 15 mei, berichten diverse Nederlandse media (o.a. de NOS) dat buitenlandse toeristen komende zomer niet welkom zijn in Frankrijk. Maar dit heeft de Franse regering NIET aangekondigd.

Jean-Baptiste Lemoyne, de Franse staatssecretaris voor Toerisme, zou dit hebben laten “doorschemeren” in een televisie-interview vanochtend. Maar hij heeft alleen gezegd dat de Franse toeristische sector deze zomer mogelijk moet zien te overleven zonder buitenlandse toeristen. Hij liet daarbij in het midden of dat het gevolg zou zijn van een vrijwillige keuze van vakantiegangers of van Franse maatregelen. Het officiële standpunt van de Franse overheid is nog steeds dat er pas eind mei meer bekend kan worden over de zomer. 

Betreurenswaardig dat veel media een ongenuanceerd ANP-bericht klakkeloos overnamen.

Het bericht van de NOS waarin de suggestie werd gewekt dat Frankrijk deze zomer ‘gesloten’ zou blijven voor buitenlandse toeristen is verwijderd.
Het leidde tot veel commotie en bij navraag bij de journalist die het stuk voor de NOS schreef is niet duidelijk geworden op welke bronnen hij zijn informatie baseerde.
Voor zover wij kunnen nagaan wordt er door de minister van Tourisme Lemoyne in samenwerking met zijn EU collega’s juist naarstig gezocht naar mogelijkheden om de grenzen deze zomer wel voor EU burgers te openen.
Er zal hier eind mei/ begin juni ongetwijfeld meer duidelijk over worden. Vooralsnog is het NOS bericht als ‘nep nieuws’ te betitelen

Versoepeling van de lockdown.

In Frankrijk geldt een lockdown deze is afgekondigd tot 11 mei. Vanaf 11 mei zal een aantal regelingen worden versoepeld. Zo mogen vanaf die datum de inwoners van Frankrijk binnen een straal 100 km van hun huis weer vrij reizen.

Helaas wordt pas eind mei besloten of bars, restaurants, theaters, musea en bioscopen en waarschijnlijk ook de campings weer open mogen. Dat zou dan per 2 juni zijn.
Tot die tijd zullen we dus geduld moeten hebben.

Wat betekent de verlenging van de ‘sanitaire noodtoestand’ in Frankrijk tot 24 juli?

Diverse Nederlandse media benadrukken dat door de verlenging van de noodtoestand in Frankrijk tot 24 juli, dat dit betekent dat vakantiegangers niet welkom zijn tot die datum. Deze officiële ‘état d’urgence sanitaire’ zegt echter niets over de vraag of buitenlanders na 2 juni weer door Frankrijk mogen reizen. De noodtoestand verlengen is hoofdzakelijk een politieke en administratieve maatregel die ervoor zorgt dat de Franse overheid veiligheidswetten versneld mag invoeren om het virus te bestrijden. Wat er na 2 juni gebeurt met het toerisme moet nog besloten worden. 

Wat als je hebt gereserveerd voor 10 maart 2020 en de de Nederlandse- of Franse overheid bepaalt dat reizen naar Frankrijk niet mag.

In dat geval bieden we een voucher ter waarde van de aanbetaling die je al hebt gedaan. Deze voucher is maximaal 18 maanden geldig.

Voor alle andere situaties hanteren we onze reserveringsvoorwaarden. Klik hier.

Bijgewerkt op: 15 mei 2020